"Les mamàs belgues" .Hui fa 79 anys vingueren a Ontinyent



Fa dues setmanes que es va presentar el documental “Les mamàs belgues” al Teatre Echegaray, a Ontinyent. He de ser sincer i dir-vos que varen ser moltes les sensacions, emocions i sentiments que vaig experimentar aquell dia. La sala del teatre de gom a gom, tinguérem que organitzar un segon passe. Hi havia gent plantada sense poder seure.
Vàrem treballar de valent durant la setmana anterior, reunions, assajos, proves i tot gràcies a la col·laboració desinteressada de Ad Libitum i els músics que acompanyaren l’acte. Jordi Belda, amic i company, Àngel Ablerca, Silvia Bouling i el personal del departament de cultura de l'Ajuntament d'Ontinyent foren de gran ajuda.
La premsa no deixava de assetjar-me, Sven deia el mateix. El telèfon no parava. Vingueren els de Antena 3, a les 4 de la vesprada la cadena ser, en “La Ventana” va entrevistar a Sven en directe, "Intereconomia" ens va dedicar un temps i espai de les seues noticies per difondre el nostre projecte. Altres mitjans escrit dedicaren espais en les seues publicacions per a parlar del documental,  Levante, El Periòdic d’Ontinyent, Loclar, El Mundo, El País, uns en les edicions digitals, d’altres en les de paper.
Va ser una experiència inoblidable, no vaig poder dormir, havien aconseguit reunir a més de mil persones i explicar, comptar, visibilitzar una història d’unes dones solidaries, valentes i que hui el dia 1 de maig de 2016, fa 79 anys vingueren a Ontinyent. Foren dones decidides, compromeses i amb una actitud solidaria per lluitar contra el feixisme i que, moltes d’elles reberen per contra la mort en camps de concentració.
Estes foren les meues paraules en el Teatre Echegaray el 14 d’abril de 2015:

“Tinc per costum donar les gràcies al final dels meus escrits i intervencions. Hui ho faré al reves començaré donant les gràcies a l’alcalde d’Ontinyent i president de la Diputació de València Jorge Rodríguez, a l’Ajuntament d’Ontinyent i a la Fundació Campus Ontinyent per haver fet possible que ara pugem gaudir d’este documental.
També voldria donar les gràcies a la comunitat dels Pares Franciscans d’Ontinyent i en especial al Padre Sendra i a la comunitat educativa del Col·legi La Concepció en la persona de Manolo Requena, per obrir-nos les portes del col·legi i el convent.
Gràcies també a tots i a totes les persones que han col·laborat d’una manera o d’altra en este projecte, la llistat és molt llarga. Al final del documental apareixen tots ells en els crèdits.
Fa molt de temps, sinó recorde malament l’any 1998, em va telefonar Jesus de Guerricabeitia, necessitava posar en contacte algú d’Ontinyent que coneguera la història de l’hospital, amb uns amics seus a Brussel·les que estaven treballant en este tema.
L’any 2014 gràcies a Robert, historiador de Benissa, contacte amb Ernesto Viñas, argenti dedicat a estudiar la batalla de Brunete volia saber si a Ontinyent hi va haver algun ferit d’aquella zona.
Li vaig contestar que no tenia coneixement d’eixe fet. La resposta d’ell va ser altra: “De todas maneres tengo un amigo periodista belga que esta interesado y trabaja el tema de los brigadistes Internacionales belgas “
Així vaig contactar amb Sven Tuytens qui estava treballant en la biografia d’un Brigadista Internacional que va morir en el front i estava casat amb Vera, una de les infermeres que va estar a Ontinyent.
Intercanviem correus, telefonades fins que l’abril de 2014 concreta una visita a Ontinyent per a fer les primeres gravacions i localitzacions del documental.
El nostre objectiu era recuperar el testimoni d’una dona que va compartir espais i temps de la seua vida treballant en l’Hospital Militar Internacional. Entrevistarem a Maria Rosario Llin Belda, coneguda com Rosariet.
Mentrestant, a Brussel·les Rudy Van Doorslaer, director del CEGUESOMA, centre d’investigació i documentació sobre la guerra i societat contemporània, des de els anys 1970 va dedicar part de la seua tasca investigadora a recuperar històries de persones que visqueren la II Guerra Mundial, amb la fortuna que va entrevistar algunes de les conegudes mamàs belgues.
L’any 2013,es defensava una tesi a la Universitat de Laval, Québec. El seu autor, Nicolas Lépine, amb la seua tesi “El socialisme internacional i la Guerra Civil Espanyola”, dedicava una part del seu treball a l’Hospital Militar, que els socialistes belgues crearen a Ontinyent
Davant de totes estes circumstàncies calia desenvolupar una tasca aglutinadora, de recuperar els treballs realitzats, dispersos en el temps i pel mon.
Era el moment de recollir i difondre les experiències de vida d’estes dones, reflectides en cartes personals, articles de premsa i sobretot en fotografies, sense oblidar les filmacions de Carter Bresson que va vindre a Ontinyent en 1937 per rodar el seu documental “Victoria de la Vida”.
En el documental volem posar en valor la història d’unes dones valentes i solidàries que venen a Ontinyent a treballar com infermeres en un hospital que els belgues creen al Convent dels PP Franciscans.
Són dones que respiren modernitat, trenquen amb l’ideal de dona que fins el moment estava vigent en la societat Ontinyentina, en particular i en la resta de l’estat espanyol en general. A més a més  compromeses, lluiten contra la injustícia formant part del personal sanitari de l’hospital.
D’aquesta manera estem convertint-se en la veu d’un grup de dones que han estat silenciades durant tantes dècades.
En aquells anys de conflicte armat encara hi havia moments per a l’entreteniment i diversió, per oblidar els horrors de la guerra. El 12 de febrer de 1939 Xàtiva va patir el bombardeig de l’estació de trens.Aquell dia, a la sala que ara ocupem, es va interrompre la sessió, projectant en la pantalla un missatge demanat que els sanitaris ací presents, s’incorporaren a l’hospital militar de manera urgent. En aquell bombardeig moriren més de 100 persones, molts dels ferits foren atesos a l’hospital d’Ontinyent. Una d’eixes infermeres que va eixir del teatre Echegaray, per a reincorporar-se a la seua responsabilitat sanitària, va ser la ontinyentina Remedios Santamaria, que malauradament ja no està entre nosaltres.
Ontinyent, durant la guerra civil, va ser una ciutat de rereguarda, on tot girava al voltant de la guerra, on es respirava certa tranquil·litat, seguretat i es podia  garantir la vida.
Formava part de la xarxa de ciutats del País Valencià que no va patir cap bombardeig i per això vingueren molts refugiats a terres ontinyentines fugint de la mort. Vingueren xiquets i xiquetes a les colònies escolars, d’altres foren acollits en règim familiar. Vingueren famílies senceres, eren els evacuats i refugiats que fugien d’allà on la guerra posava en perill les seues vides.
No creeu que açò que acabe de dir està de plena actualitat?
La nostra intenció amb este documental i altres dos projectes que en un futur no molt llunyà també podreu gaudir, és recuperar no sols la història i la memòria sinó posar en valor com 80 anys després podem ser capaços de parlar de tots estos temes des de la maduresa democràtica, la tolerància i amb una clara intenció de conèixer el nostre passat, per recuperar els espais de memòria, de explicar la història des de l’objectivitat i sense partidisme on el respecte, la llibertat, tolerància democràcia siguen present en els nostres discursos.
Be, deixe de parlar i li done la paraula a Sven Tuytens director del documental amb que he tingut la grandíssima sort de compartir meravellós i intensos moments en este projecte, i els que queden per gaudir.

Gràcies”


Tot seguit teniu uns links relacionats amb la noticia de l'estrena del documental i altres llocs: 
https://spanje3639.org/2016/04/09/ontinyent-les-mamas-belgues/

Comentaris