Presentació del llibre "El Col·legi Nacional de Cecs" a València. Delegació Territorial de l'ONCE a València















Gràcies a la Col·laboració d'Enric Llin Ruiz, delegat territorial de l'ONCE a València, es va poder presentar el llibre "El col·legi nacional de cecs. De Madrid a Ontinyent.1936-1937". L'acte es va celebrar el passat 9 de juny a la seu de l'ONCE a València.
Tres persones varen intervenir en l'acte, tots ells magníficament presentats per Enric Llin Ruiz; Jose Maria Vives, Mª Carmen Agulló i el que ara us escriu.
Com sempre Mª Carmen va estar excel·lent amb les seues aportacions, cada vegada quan parla del llibre dels cecs, fa alguna aportació més. Va defensar i posar en valor el compromís de Rafael Rodríguez Albert qui va decidir romandre amb els alumnes a Ontinyent a diferència d'altres músics i compositors que varen marxar a París. Aquest fet, aquest compromís amb els seus alumnes i amb el projecte republicà li va costar un procés de depuració i trasllat a Granada mentre que d'altres foren reconeguts pel franquisme.
Però si algú va saber defensar la vàlua musical, docent i personal de Rafael Rodríguez Albert va ser José Maria Vives, alumne seu. La veritat siga dita, vaig quedar meravellat al escoltar els testimonis d'una persona que va poder gaudir de la saviesa, de la qualitat humana i capacitat creadora de Rafel Rodríguez Albert. Apuntava José Maria que Rafel Rodríguez Albert era posseïdor d'una formació cultural, intel·lectual i musical desitjada per molts però ignorada i negada per haver defensat la II República. Fins i tot va rebre un premi nacional de música. Tot això ho explica en el seu llibre "Rafael Rodríguez Albert. El compositor y su obra", publicat per l'Asociación de Compositores Sinfónicos Españoles en 1987.
La meua intenció era que Beatriz, la filla de Rafel Rodríguez ens acompanyara a València però per raons alienes a la seua voluntat no va poder desplaçar-se des de Madrid a València. També tenia previst que Daniel Rodríguez, músic i alumne de José Maria, estiguera present en la presentació del llibre, amb l’objecte de què interpretés alguna pesa musical de Rafael Rodríguez. Sembla que hi ha un complot que impedeix que, quan presenta el meu llibre, no es puga acompanyar per la música  de Rafael Rodríguez. El mateix va ocórrer a Ontinyent en novembre de 2015 i ara a València en juny de 2016. Malauradament i amb la manca de recursos tecnològics, igual que a Ontinyent, ara a València varen escoltar una breu peça musical de Rafel Rodríguez Albert "Cinco Piezas, para pequeña orquesta y piano" https://www.youtube.com/watch?v=_xw5fSB1QvM. Esperem escoltar, en altra ocasió, la música de Rafael Rodríguez Albert a Ontinyent.

Beatriz i jo estem treballant perquè puga presentar-se el llibre a Madrid i acompanyar l'acte amb la música de son pare. Veig un poc difícil poder presentar el llibre, escrit en valencià, a Madrid, tot i que no havia de ser. Els nostres esforços aniran en aquest sentit. Ara bé, si alguna entitat vol traduir al castellà, estic obert a la possibilitat, igual que s'ha fet la versió àudio gràcies a l'ONCE formant part de la seua biblioteca digital i que qualsevol afiliat  pot escoltar, això si en català. Qui sap.

Comentaris