Una rosca de pa untada de mel.

El passat dijous 20 d'octubre, es va projectar el documental "Les mamàs belgues", en el saló d'actes de la Mancomunitat de la Vall d'Albaida. Les amés de casa d'Ontinyent, han sigut les primeres a participar en el cicle de projeccions per poder visionar el documental entre la gent major.
L'objectiu és apropar el documental a la gent major de manera que amb aquesta proximitat pugem reconèixer i identificar experiències i vivències d'homes i dones que conegueren a les infermeres belgues. L'objectiu es va complir la vesprada del 21 d'octubre.
Entre el públic, això si en primera fila, estava Ana, una dona de 82 anys. Ja havia vist el documental el dia de la seua presentació el passat 14 d'abril. Va tornar a vore'l i abans que començarà, amb la veu afectada, pot ser pel nerviosisme o per l'experiència acumulada, deia que son pare va estar hospitalitzat per ferida de guerra.
Crec que jo estava més nerviós que ella, ansiós perquè passaren els 27 minuts que dura el documental per poder parlar amb ella. Varen ser uns minuts eterns. Tot seguit venia el torn de preguntes, que per cert, no paraven de llançar una darrere d'altra. S'alternaven les inquietuds i ganes de saber més sobre l'hospital, les dones volien saber com havíem arribat a recollir tanta informació i els joves estudiants mostraven la seua curiositat en la formació de les infermeres. Ens varen acompanyar un grup d'alumnes del IES Jaume I que estudien un grau de formació professional d'auxiliar d'infermeria. Al final, vaig poder parlar amb Ana.
Ana deia " Jo he estat en eixes sales que han eixit en el documental", afegia  "mon pare el varen ferir en una cama i jo vaig anar a vore'l, era molt xicoteta". Ella, amb ganes d'haver reconegut en alguna de les fotos del documental a son pare, va arribar a dir "crec que he reconegut a mon pare en el documental". Pot ser l'enyorança, pot ser les ganes de recordar a son pare siga la raó per la qual ha dit el que ha dit. Tot seguit obre la bossa de mà i trau una foto de son pare, sa mare i una tia seua. "Mira aquesta foto va ser uns anys abans de la guerra, eixe és mon pare i eixa ma mare abans de casar-se". Una foto meravellosa.
Però els records de l'hospital li venen a la memòria i diu " en una d'aquelles visites per veure a mon pare, una infermera en va donar una rosca de pa untada de mel". No recordava si era una de les mamàs belgues, però diu " si era una infermera, no se si era espanyola o estrangera, el que si recorde el tros de pa amb mel"
Ana, sentada en la primera fila, la segona per l'esquerra
Eixa mateixa vesprada vaig parlar amb un nét d'Ana, Manolo, m'envia un WhatsApp on deia que a Enrique li varen perdre la pista a principis de 1939 , en el front d'Extremadura.[1] Repassant les meues notes observe que el 25 de desembre de 1937 Vera Luftig, una de les mamàs belgues, va publicar una carta en un periòdic comunista, la seua impotència per no poder salvar la vida a un soldat en una nit de guardia l'Hospital Militar d'Ontinyent. Aquell soldat era Cecilio Cerezo Tremiño, natural d'Alia, poble de Càceres. Va morir l'1 de desembre de 1937 a Ontinyent. Un any desprès  Enrique Mollà Gisbert moria a terres extremenyes. Possiblement tots dos conegueren a les mamàs belgues. Ara a esperar les cartes d’Enrique mentre va estar al front i que ens facilitarà Manolo .

PD: Algunes notícies sobre el documental.






[1] Guillem Llin apunta en el seu llibre Mort i repressió a Ontinyent (1936-1944), en la seua segona edició "Mort: 29 de gener de 1939, al front d'Extremadura. Altres; en 1938 el fereixen en el front de Terol i el traslladen a l'Hospital Internacional d'Ontinyent", pàg 156


Comentaris