Hospitals a la rereguarda republicana durant la Guerra Civil.

Mentre esperàvem el torn de la nostra intervenció a Ginebra per presentar i projectar el documental, vaig donar una ullada a la revista Afers 84. Du per títol "Hospitals a la rereguarda republicana durant la guerra civil". Un treball molt ben coordinat per Àlvar Martínez Vidal i Xavier Garcia Ferrandis. Ara que he rebut un exemplar a Ontinyent, quede gratament sorprés per la qualitat dels treballs, la magnífica maquetació i edició.
Es tracta d'un recull d'articles que responen a les comunicacions que es varen presentar en la celebració del simpòsium celebrat els dies 4 i 5 de juny de 215 a València, en l'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, ubicat en el Palau Cerveró de la Universitat de València. En aquella ocasió vaig ser testimoni del bon tracte i excel·lent organització del simpòsium i de la qualitat dels treballs allí presentats.
La comunicació que vaig presentar pretenia únicament donar a conéixer en quin estat es trobava la meua investigació al voltant de la creació de l'Hospital Militar Internacional, conegut a Ontinyent com l'hospital dels belgues. Efectivament, vaig explicar quins eren els resultats obtinguts fins aquells moments. També tinguérem l'oportunitat de presentar el tràiler del documental "Les mamàs belgues".
Com deia en aquell moment, les tasques de recerca estaven obrint noves portes i vies d'investigació, la qual cosa implicava considerar que la tasca que anava a presentar en aquell moment no estava conclosa. Malgrat tot, i després de la primera aportació en la revista Afers, que amplia la meua investigació publicada en altres espais de discussió i investigació, cal especificar que fins ara han aparegut noves dades, imatges i testimonis que amplien la investigació desenvolupada. La causa principal ha estat la divulgació del documental "Les mamàs belgues" que ha generat l'aparició de noves dades gràfiques, escrites i orals que li donen a la investigació, que ara compartisc amb Sven, un sentit més ampli.

Amb l'article a la revista Afers crec que es fa un pas important en la recerca encetada sobretot perquè situa l'Hospital Militar Internacional d'Ontinyent en el discurs que havia d'ocupar dins de les aportacions de les ciutats intermèdies de rereguarda durant la Guerra Civil. L'hospital és una mostra més, pot ser la més important, però que ve acompanyada d'altres actuacions com ho va ser la implantació de les colònies escolars per atendre als xiquets i xiquetes evacuats, en regim col·lectius, o en règim familiar, a l'hora de definir Ontinyent com ciutat de rereguarda.
Sense entrar en més detalls, en el següent enllaç podeu trobar el contingut de la revista:

Comentaris