Entre els Moros i Cristians de Bocairent, els Goya i les mamàs belgues.


Han passat trenta-cinc dies del 2017 i ja tenim unes quantes projeccions del documental. Les classes de batxillerat de l'IES Jaume I han acollit amb molta calidesa i una excepcional acceptació, malgrat que la nevada del 18 de gener la va destorbar.
Moltes emocions i alguna llàgrima entre els professors que ens varen acompanyar i amb interessants aportacions dels alumnes que quedaven sorpresos en conéixer que al seu poble durant la Guerra civil hi havia un hospital militar creat per la solidaritat internacional. Un dels alumnes va descobrir que, mentre va ser alumne intern del Col·legi La Concepció, va dormir en un dels llits de l'hospital i que es va banyar, durant els mesos de caliu, en la piscina. Una mostra més com en l'actualitat, no es coneix aquesta història.
En altra de les sessions,  una professora m'explicava que "el meu avi era ferroviari a l'estació de Xàtiva, el dia d'abans del bombardeig, tenia el dia lliure però el cap de l'estació li va proposar que ho canviara de manera que 12 de febrer de 1939 va lliurar".

La ciutat de Xàtiva va acollir la projecció del documental el 3 de febrer dins dels actes que va organitzar l'Ajuntament en homenatge a les víctimes del bombardeig de l'Estació de trens en 1939. Es va projectar en documental a la sala de columnes de la casa de cultura per a després inaugurar dues exposicions una de fotografies de Centelles, d'altra d'Antoni Miró sobre l'Hospital sueco-noruego d'Alcoi.
La sala on es va projectar estava de gom a gom amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, l'alcalde de Xàtiva i representants polítics de la corporació. En aquella presentació va assistir Sven Tuyten que va dirigir unes paraules al públic present i les meues que tot seguit reprodueix:
(Després de donar les gràcies respectives vaig afegir)
Una última reflexió o valoració que m'agradaria compartir:
Intercanvi de paraules amb el President de la Generalitat,
Ximo Puig, l'alcalde de Xàtiva i el regidor de cultura
Des de l'àmbit universitari s'han aportat un conjunt de reflexions al voltant del documental i que m'agradaria exposar.
Per una banda s'ha considerat el documental com recuperació de la memòria i per tant com eina alhora de construir coneixement. Així es va recollir en la Universitat de Ginebra a Suïssa al mes de novembre en la Conferència "Guerrers sense armes . Acció Humanitària durant la Guerra Civil i l'exili Republicà"
També en la Universitat Jaume I de Castelló va projectar el documental en el seminari "Memòria Històrica educativa, gènere i innovació educativa" que tenia per finalitat el fet de repensar l'educació des de la pedagogia del record:
• Evitant la justificació de la barbàrie
• Visibilitzant les víctimes
• Fomentant la democràcia
Agullent.
La Universitat de València també va acollir la projecció del documental en La Nau de València dins de les activitats d'Escena Erasmus on els alumnes d'alertes universitats europees protagonitzaren una intervenció teatral i participaren després de la projecció, en el col·loqui que a l'efecte es va organitzar. Tinguérem l'oportunitat de compartir aquesta experiència amb els estudiants universitaris gràcies a iniciatives com la que va dur endavant el professor Dr. Tordera amb "1936-2025 La guerra civil Europea ha empezado". Es va posar de manifest com amb la realització del documental Les mamàs belgues es donava l'oportunitat de fer pedagogia de la memòria.
Per últim m'agradaria destacar la tasca que estem duent Sven a Madrid en el Lycee Francés i jo a Ontinyent als instituts d'ensenyament secundari, fent efectiva eixa pedagogia de la memòria, eixa pedagogia del record amb la projecció del documental, i pròximament també de Xàtiva, amb una clara intencionalitat, és a dir recuperar la memòria democràtica i visibilitzar-la entre els més joves."
Aquestes paraules, les quals tenia ja preparades i acurtades perquè així ens ho varen fer saber des de l'organització, coincidiren amb les que va pronunciar el regidor de cultura xativí en fer valdre la necessitat d'involucrar als més joves en aquestes iniciatives.
Al sendemà vaig participar en la projecció que l'Ajuntament d'Agullent, vesprada en què a Bocairent s'estava celebrant l'entrada de Moros i Cristians. A la televisió s'estava projectant el premi Goya 2017. Malgrat aquesta coincidència d'actes, més de setanta veïns i veïnes d'Agullent prengueren la decisió de conéixer aquesta història. La sorpresa me la vaig endur jo en comprovar que a la sala hi havia un bon grapat d'ontinyentins i ontinyentines que desplaçats fins a Agullent, decidirien passar la vesprada amb nosaltres.
Com és habitual, després en el col·loqui, va haver-hi una aportació molt rica i que , com en altres pobles de la comarca, ens aporten històries menudes però plenes de significat i importància per a aquelles persones  que, aleshores xiquets, es desplaçaven des d'Agullent fins a Ontinyent per veure a les infermeres belgues banyares en les aigües fredes del riu Clariano.

Àngel Beneito, Antoni Miró,
 Ximo Puig, President de la Generalitat
 Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva  i  Jordi Estellés
Una volta acabada la tertúlia vaig tenir l'oportunitat de conéixer a l'alcalde d'Agullent, que en posava sobre avis de què havia estat vegent la projecció al costat d'una dona que després li deia, "món pare era el xofer dels metges". Al requeriment de l'alcalde a què parlara amb mi per recollir el testimoni ,la dona mentre marxava de pressa evitant el meu encontre dia "no, que patirem molt i millor que no". Com sempre, 80 anys després la por roman entre la gent que va viure la guerra i la repressió, una mostra més que ens motiva per anar projectant allà per on calga aquesta història de dones valentes i solidàries.

Comentaris