UN VIATGE A CEGUES



Rafael Rodríguez Albert
        En novembre de 2015 es va presentar el llibre “El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent. 1936-1939”. En aquell moment vaig dedicar una entrada en aquest bloc. Han passat quasi tres anys i moltes coses. Es va presentar a la seu de l’ONCE a València de la mà d’Enric Llin. El llibre està eshaurit, sense cap possibilitat, de moment, de tornar a editar-se, tot i que hi havia cert interès per traduir-se al castellà i fer una edició per a la resta de l’estat espanyol, cosa que de moment no ha tingut cap fruit. A més a més, des de Xàtiva, de la mà de Vicent Torregrosa, vaig tenir la possibilitat de col·laborar amb el projecte del documental “Espais de pau en temps de guerra” basat en el seu  llibre  “República, Guerra Civil i Educació Xàtiva 1931-1939”, dirigit de Jaume Bayarri i produït per Paella Productions.
Professors i equip docent al Pou Clar,  encerclat Rafael Rodríguez Albert
            La meua col·laboració amb aquest projecte es va centrar en facilitar aquelles dades que vaig recollir en els treballs de recerca alhora de realitzar el llibre “El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent. 1936-1939”. Els vaig facilitar el contacte amb Herminia Álvaro Suárez i amb Beatriz Rodríguez, filla del músic Rafael Rodríguez Albert, que va estar refugiat amb més d’un centenar de xiquets i xiquetes a Ontinyent. Els vaig facilitar els meus registres d’àudio que vaig aconseguir tant d’Herminia com del seu home Alfredo, que malauradament va morir. Les fotos, documents i un seguit de dades que al final no es varen poder incorporar al projecte dirigit per Jaume Bayarri.
            Era comprensible allò que va raonar Fran Moral, és a dir, hi havia tant de material que era impossible incloure’l en aquest projecte. La seua proposta va ser; Perquè no fem un sobre el col·legi dels cecs a Ontinyent? Que et sembla, Joan? Clar que si, li vaig respondre. Per a mi, és una satisfacció molt gran poder encetar un projecte nou. Una volta més podia contribuir, a difondre una experiència desconeguda de la ciutat d’Ontinyent durant la guerra Civil, amb la realització d’un audiovisual de caràcter documental basat sobre un text que vaig realitzar per a l’obtenció del doctorat.
Al Balneari de la Salut d'Ontinyent. Rafael Rodríguez Albert i l'infermera  Teresa Vidal
            No podia dir que no, era una proposta que contribuïa a deixar constància d’una experiència educativa, inclusiva diríem en l’actualitat, i de protecció a la infància que no és coneguda entre els ontinyentins i ontinyentines. Però que tampoc estava present en el discurs al voltant de la  protecció de la infància durant la guerra civil. Es repetia la història, abans havia segut l’Hospital Militar Internacional que els socialistes belgues varen crear a Ontinyent. Ara era el Col·legi Nacional de Cecs el gran desconegut i que, com va ocórrer amb “Les mamàs belgues”, s'ha posat al abast de tothom. De nou  contribuiré en la recuperació d’una experiència pedagògica innovadora, que durant tres anys va romandre a Ontinyent.
Aquesta proposta audiovisual s’ha d’incorporar al discurs, que defense des de fa uns anys, és a dir, que Ontinyent es va convertir en ciutat de rereguarda i sobretot en ciutat refugi. Són dos conceptes que cal explicar, contar a la població en general i als joves en particular. Una manera d’arribar al major nombre de persones és amb l’ús del llenguatge cinematogràfic. S’incorpora al discurs de la guerra civil, més enllà de les batalles, enfrontament, crueltats de la guerra, aquells esdeveniments centrants en la protecció als més vulnerables i vertaders sofridors dels conflictes armats, és a dir, els xiquets i xiquetes, en un entorn, Ontinyent, que oferia; tranquil·litat, seguretat, queviures, i sobretot protecció. Eixe és el discurs que cal defensar i explicar perquè se conega el paper jugat per la ciutat d’Ontinyent durant la guerra civil i que fins l’actualitat no ha segut visibilitat.
            Des d’aquesta perspectiva de recuperació de la memòria, podríem dir escolar, de protecció a la infància i perquè no de la memòria democràtica, dediquem un temps de les nostres vides a conèixer el nostre passat, recent, veien un audiovisual que ens facilita la comprensió dels fets.
            Però aquesta proposta cinematogràfica serà una realitat gràcies al suport de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, que ha concedit una ajuda econòmica per al guió elaborat juntament amb Fran Moral. “Un viatge a cegues” ha segut seleccionat entre més de 130 projectes. Per a mi ha estat una satisfacció molt gran i un reconeixement a la tasca encetada, però sobretot vore convertit un text, elaborat  per a l’obtenció del doctorat, en una proposta audiovisual. Resta molta faena per fer i molts entrebancs per superar, però amb tota seguretat, tindrà un final molt gratificant en poder donar la veu als protagonistes d’aquesta història i sobretot per recuperar la vida d’un músic, invident, alacantí i desconegut en la nostra terra. Va decidir romandre entre els sues alumnes per continuar la seua tasca docent i protectora.
Rafael Rodríguez Albert al Pou Clar acompanyat per xiquets i  personal 
de la Colònia del Col·legi  Nacional de Cecs de Madrid.

            Però el més important en tota aquesta proposta cinematogràfica és que l’audiovisual puga ser realitzat de manera inclusiva, és a dir, que siga accessible per a les persones cegues. Igual que en el seu moment el llibre "El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent. 1936-1939” es va convertir en audiollibre, gràcies a Enrique Llin, President del Consdell Territorial ONCE-Comunitat Valenciana,  m’agradaria poder fer el mateix amb aquest audiovisual, amb l’ús de les noves tecnologies per fer accessible el cinema a les persones cegues, i per això l’ONCE ha de participar.
            Per últim seria un desig aconseguir la participació d’entitats públiques i privades que pogueren donar un impuls important a aquest projecte. Segur que poc a poc s’incorporaran d’altres institucions com ho ha fet ara la Generalitat Valenciana amb l’Institut Valencià de Cultura. L’ONCE coneix el projecte, la Conselleria d’Educació i l’Ajuntament d’Ontinyent també.

Comentaris