PATRIMONI VALENCIÀ DE LA GUERRA CIVIL I L'HOSPITAL MILITAR INTERNACIONAL D'ONTINYENT


-->

Des de fa uns mesos tinc enllestit el text que donarà forma al llibre "Hospital Militar Internacional. Solidaritat en temps de guerra. Ontinyent 1937-1939". L'editorial encara no m'ha donat cap data per concretar la seua publicació. Mentrestant vaig rectificant, revisant i fins i tot ampliant el seu contingut.
El temps passa i no crec que el projecte siga una realitat abans de l'abril de 2019,. Tenia la idea de fer-ho coincidir la publicació del llibre amb l'aniversari del final la guerra civil.

Convent dels PP. Franciscans de Benissa,
també convertit en Hospital Militar Internacional
com el convent i col·legi dels PP. Franciscans d'Ontinyent


Malgrat tot, aprofite el meu blog per a aportar, difondre i apuntar noves dades al voltant d'Ontinyent com a ciutat de rereguarda. No sols en relació als fets que es varen produir en eixe moment, sinó també d'aquelles circumstàncies i accions que en l'actualitat es produeixen i que formen part del discurs de la guerra civil en l'àmbit del País Valencià. Ho dic per la iniciativa que ha tingut la Generalitat Valenciana amb la construcció i publicació del web que du per nom Patrimoni Valencià de la Guerra Civil.

Hospital Sueco Noruego d'Alcoi










En aquest web trobem espais de la memòria democràtica ontinyentina, com és el cas de l'Hospital Militar Internacional. Hi ha d'altres que també queden recollits en aquest web però és l'Hospital Militar Internacional el que vull fer ressaltar per allò que aporte i explique en el meu llibre, és a dir, aquest web suposa un gra de sorra més a l'hora de situar aquest establiment sanitari, en el conjunt dels hospitals creats durant la guerra civil i més concretament en la rereguarda valenciana que amb els d'Alcoi, Benissa, Dénia i Oliva formarien la xarxa hospitalària internacional de les comarques centrals valencianes, durant la guerra civil.

Hi ha d'altres circumstàncies que contribueixen a la identificació d'aquest centre hospitalari en temps de guerra que durant molts anys havia estat emmudit i silenciat sense incloure's en el discurs de la sanitat durant la guerra civil.
Protecció a la infància a Oliva




No vaig a desvetllar el seu contingut, però si que en el meu llibre aporte una menuda reflexió al voltant de com a partir dels treballs  que he desenvolupat i amb el suport d'Àngel Beneito en la divulgació de les meues investigacions, s'han succeït un conjunt de fets que, com he dit, situen l'Hospital Militar Internacional d'Ontinyent en el lloc que havia d'ocupar. No cal descriure cada un dels fets, publicacions i accions en les quals he participat per divulgar aquesta història però sí que he de reconéixer que amb el web Patrimoni Valencià de la Guerra Civil, s'ha donat una passa molt gran en l'objectiu que he intentat assolir des de fa molts anys i que espere donar per conclòs amb la publicació del llibre. En el moment en què quelcom puga accedir a la prestatgeria de les biblioteques per assabentar-se sobre aquest hospital, l'objectiu pot considerar-se aconseguit.
 Amb iniciatives com la duta a terme per la Generalitat Valenciana s'està recuperant la memòria democràtica i històrica valenciana al mateix temps que està contribuït a la memòria que cada ciutat, cada poble amb el suport de les institucions públiques valencianes. Tant la Diputació de València com la Generalitat Valenciana estan desenvolupant polítiques públiques per recuperar la memòria històrica valenciana i fer efectiva la llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

Comentaris